Εργαστήριο Ελληνορωμαϊκής κεραμικής βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια

Εργαστήριο κεραμικής ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία Tibet Mutawah. Εικόνα: Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εργαστήριο παραγωγής αγγείων στην περιοχή Tabba Matouh στη δυτική Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το εργαστήριο κατασκεύαζε αμφορείς και αγγεία κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο ενώ είχε και χώρους αποθήκευσης.

Οι αμφορείς που βρέθηκαν έχουν μυτερό πυθμένα και χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά διαφόρων προϊόντων, υγρών και ξηρών, αλλά κυρίως για το κρασί μέσω χερσαίων ή θαλάσσιων εμπορικών οδών.

Το εργαστήριο αποτελείται από μια ομάδα κλιβάνων που λειτουργούσαν σε διάφορες περιόδους της ιστορίας και ανακαλύφθηκε από αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή.

Εργαλεία κεραμικής που βρέθηκαν στο εργαστήριο. Εικόνα: Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου


Αναθηματικά ειδώλια που βρέθηκαν στην τοποθεσία. Εικόνα: Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου


Ενώ η παραγωγή αμφορέων γινόταν κυρίως κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, το εργαστήριο χρησιμοποιήθηκε αργότερα για την παραγωγή ασβέστη πιθανώς κατά τη βυζαντινή περίοδο. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα όπου ο χώρος επαναχρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο.

Στα νότια των κλιβάνων υπάρχει μια κατασκευή που χρησίμευε ως αποθήκη για τους αμφορείς και περιείχε επίσης μεγάλα μαγειρικά αγγεία και επιτραπέζια σκεύη, ενώ μια ομάδα ασβεστολιθικών κτηρίων αποτελούμενη από τριάντα (30) δωμάτια χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για την προσωρινή στέγαση των εργατών και την προετοιμασία του φαγητού.

Δωμάτιο της Πτολεμαϊκής εποχής με αμφορείς. Εικόνα: Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου


Στο εσωτερικό της παραπάνω ομάδας κτηρίων, οι ερευνητές βρήκαν καυσόξυλα, αμφορείς, μικρά αγάλματα και οστά ζώων, καθώς και πτολεμαϊκά νομίσματα που έφεραν τα πρόσωπα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της βασίλισσας Κλεοπάτρας.

Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή

Εργαστήριο Ελληνορωμαϊκής κεραμικής βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια Εργαστήριο Ελληνορωμαϊκής κεραμικής βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Μαΐου 03, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.