Βιντεοπαιχνίδια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας τώρα μέρος των Προγραμμάτων Σπουδών των Κολλεγίων

Εκμεταλλευόμενοι τη ζωή μας που βασίζεται στην οθόνη στη σύγχρονη εποχή, οι καθηγητές πανεπιστημίου χρησιμοποιούν τώρα βιντεοπαιχνίδια με βάση την ιστορία σε πανεπιστημιακές τάξεις, ενσταλάσσοντας στους μαθητές τους αγάπη και εκτίμηση για την ιστορία.

Η εξερεύνηση της πραγματικότητας όπως απεικονίζεται σε αυτά τα ιστορικά βιντεοπαιχνίδια επιτρέπει στους μαθητές να καταλάβουν χωρίς κόπο την ιστορία. Οι δημιουργοί του Assassin's Creed έχουν επίσης εξερευνήσει σενάρια όπως οι Σταυροφορίες, η Αμερικανική Επανάσταση και η Χρυσή Εποχή της Πειρατείας.

Ένας ιστορικός του Πανεπιστημίου του Κάνσας λέει στο περιοδικό Smithsonian ότι τα βιντεοπαιχνίδια είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τη «δημιουργία της δημόσιας γνώσης του παρελθόντος» και ως εκ τούτου ανήκουν πράγματι στην τάξη σήμερα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Andrew Denning λέει ότι η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των βιντεοπαιχνιδιών που βασίζονται στην ιστορία και ο αυξανόμενος αριθμός επαγγελματιών ιστορικών που μεγάλωσαν οι ίδιοι σε τέτοια παιχνίδια κάνουν εισβολές στον μακροχρόνιο σκεπτικισμό σχετικά με τη χρήση τέτοιων μεθόδων στη μαθησιακή διαδικασία.

Φυσικά, ο Denning, 38 ετών είναι ένας από αυτούς τους νέους καθηγητές που δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει όποια εργαλεία μάθησης μπορεί κανείς στην προσπάθεια του να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον και την κατανόηση της ιστορίας μας.

Σε ένα από τα δικά του μαθήματα χρησιμοποιεί τη σειρά «Red Dead Redemption», η οποία εξερευνά ζητήματα στην Αμερική των αρχών του αιώνα. Η λεπτομέρεια και το υπόβαθρο σε παιχνίδια όπως αυτό «ξεπερνά κατά πολύ αυτό μιας ιστορικής μονογραφίας», δηλώνει ο Denning σε μια πρόσφατη εργασία που είχε δημοσιεύσει στην American Historical Review.

Assassin's Creed, Ubisoft — το πιο γνωστό βιντεοπαιχνίδι που βασίζεται στην ιστορία

Στη σειρά «Assassin's Creed», που δικαιολογημένα φημίζεται για τη χρήση πραγματικών ιστορικών γεγονότων ως φόντο για τα παιχνίδια τους, μια σειρά βασισμένη στην Αρχαία Ελλάδα —η ενδέκατη στη μακρά ιστορία της σειράς βιντεοπαιχνιδιών— έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Χρησιμοποιώντας πραγματικές φιγούρες και μέρη ως ρυθμίσεις για τα παιχνίδια τους, οι μαθητές μαθαίνουν πώς οι αποφάσεις τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σειρά από αποτελέσματα στον συναρπαστικό κόσμο της αρχαίας Ελλάδας.

Η εταιρεία καλεί τους παίκτες να «γίνουν ένας θρυλικός Σπαρτιάτης ήρωας στο Assassin's Creed Odyssey, μια εμπνευσμένη περιπέτεια όπου πρέπει να σφυρηλατήσετε τη μοίρα σας και να καθορίσετε το δικό σας μονοπάτι σε έναν κόσμο που βρίσκεται στα πρόθυρα να διαλυθεί».

Επιλέγοντας είτε μια ανδρική περσόνα του «Alexios» ή μια γυναίκα με το όνομα «Kassandra», οι δημιουργοί του παιχνιδιού λένε στους συμμετέχοντες ότι μπορούν «να ξεκινήσουν ένα επικό ταξίδι που σας μεταφέρει από το ταπεινό ξεκίνημά σας ως παρίας Σπαρτιάτη μισθοφόρο σε έναν θρυλικό Έλληνα ήρωα, και αποκαλύψτε την αλήθεια για το μυστηριώδες παρελθόν σας ως Αλέξιος ή Κασσάνδρα.

«Πλέτε μέχρι το πιο μακρινό σημείο του Αιγαίου, σχηματίζοντας συμμαχίες και δημιουργώντας εχθρούς. Στην πορεία, θα συναντήσετε ιστορικά πρόσωπα, μυθικούς χαρακτήρες και ένα ολόκληρο καστ άλλων που θα επηρεάσουν το ταξίδι σας.

Παρουσιάζοντας τον χαρακτήρα της Κασσάνδρας: «Η Κασσάνδρα ανατράφηκε από τους γονείς της ως άγρια ​​και αδιάφορη, το ιδανικό παιδί της Σπάρτης, προορισμένο για μεγαλεία. Αλλά όταν μια τρομερή τραγωδία την αφήνει αποκλεισμένη στο νησί της Κεφαλλονιάς, κοντά στην Ελλάδα, αποφασίζει να βρει δουλειά ως μισθοφόρος, μακριά από τους περιορισμούς της Σπάρτης».

Ορισμένες εταιρείες παιχνιδιών έχουν φτάσει τα δημιουργικά τους ύψη σε πρωτοφανή επίπεδα, απεικονίζοντας την Αρχαία Ελλάδα και άλλα ιστορικά σκηνικά με εξαιρετική τέχνη. Και δίνουν μεγάλη προσοχή στην ακρίβεια τώρα — σε σημείο να προσλαμβάνουν ακόμη και ιστορικούς συμβούλους καθώς δημιουργούν τα παιχνίδια τους.

«Η νέα έκδοση του Oregon Trail αναφέρεται σε μελετητές της εγγενούς Αμερικής», λέει ο Denning στο Smithsonian. Εδώ είναι μερικά άλλα παιχνίδια που μπορεί δικαιολογημένα να βρουν τον δρόμο τους σε ένα πρόγραμμα σπουδών κολεγίου. Ίσως ένας νέος που γνωρίζετε θα μπορούσε να ανακαλύψει ότι η ιστορία απέχει πολύ από την κατά λέξη απαγγελία ημερομηνιών και γεγονότων — είναι στην πραγματικότητα αρκετά συναρπαστική — ειδικά όταν πρόκειται για τον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας.

Οι σειρές περιπέτειας δράσης δεν παρέχουν μόνο όμορφα αποδομένες αναπαραστάσεις της αρχιτεκτονικής, αλλά η λειτουργία "Discovery" της Ubisoft προσφέρει επίσης περιηγήσεις βίντεο — τις οποίες έχουν επιμεληθεί επαγγελματικά ιστορικοί και αρχαιολόγοι — σε αυτά τα αρχαία μέρη.

Spartan Wars : Blood of Fire, Tap4FunCorps Ltd.

Αυτό το βιντεοπαιχνίδι που βασίζεται σε στρατηγική έχει 155.000 κριτικές πέντε αστέρων σε σύνολο 220.000. Πρόκειται για ένα παιχνίδι για κινητά/tablet σε πραγματικό χρόνο, με τη χρήση κινούμενων εικόνων με όμορφη απόδοση, το οποίο σας επιτρέπει να φτιάξετε τη δική σας αρχαία Ελληνική πόλη.

Το "Spartan Wars: Blood and Fire" σάς επιτρέπει επίσης να συγκεντρώσετε τον δικό σας στρατό για να υπερασπιστείτε τη Γη σας στην (απίθανη!) περίπτωση "πολέμων διακομιστή εναντίον διακομιστή". Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από την Tap4Fun Corp. Ltd.

Zeus: Master of Olympus, Impressions Games' City-Building

Όταν πρόκειται για μια σειρά παιχνιδιών για την οικοδόμηση πόλεων, αυτή είναι μια από τις καλύτερες που διαθέτουν την Αρχαία Ελλάδα. Εσείς ως παίκτης ρίχνεστε στην αρχαία Γη κατά τη διάρκεια μιας εποχής μεγάλης ίντριγκας και περιπέτειας - όπου οι Έλληνες θεοί, η μυθολογία και οι θρύλοι έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην κοινωνία.

Το παιχνίδι έχει πολλές επιλογές για τους παίκτες, όπως λειτουργία ιστορίας, λειτουργία αποστολών και λειτουργία sandbox. Αυτό είναι το πέμπτο αυτόνομο παιχνίδι της σειράς από το City Building της Impressions Games.

300: March to Glory, Collision Studios/Warner Bros.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι θεατές γνωρίζουν την εξαιρετικά δημοφιλή πρόσφατη ταινία «300». Ομοίως, στο παιχνίδι «300: March To Glory», παίχτης είναι ο Λεωνίδας, ο ηγεμόνας της Σπάρτης, πριν από την εποχή της περίφημης μάχης των Θερμοπυλών.

Εμπνευσμένο από την ταινία και το κόμικ που ήταν πολύ δημοφιλή την εποχή της δημιουργίας του, το παιχνίδι αναπτύχθηκε από την Collision Studios και εκδόθηκε από την Warner Bros Games. Το “300: March to Glory” δίνει στον παίκτη την ευκαιρία να ξαναγράψει ιστορία… και ποιος δεν θα ήθελε να το κάνει αυτό;

God of War, Santa Monica Studios

Το God of War είναι ένα αιματηρό, γεμάτο μάχη παιχνίδι περιπέτειας και στρατηγικής που διαδραματίζεται επίσης στην αρχαία Ελλάδα. Αναπτύχθηκε από τα Studios Santa Monica, περιστρέφεται γύρω από τον Kratos, τον πρωταγωνιστή, ο οποίος συναντά όλους τους πιο γνωστούς Έλληνες θεούς της Ελληνικής μυθολογίας. Τα γραφικά είναι αρκετά λεπτομερή, καθώς ο Kratos ολοκληρώνει τις «αποστολές» του ενώ ταξιδεύει τους παίκτες σε αρχαία τοπία.

Attentat 1942, Charles Games

Άλλα παιχνίδια, ωστόσο, μας μεταφέρουν σε μέρη που δεν είναι καθόλου μακριά από εμάς - μέρη στα οποία ίσως θα προτιμούσαμε να μην πάμε, αλλά πρέπει, αν θέλουμε να κατανοήσουμε τον κόσμο μας. Ένα τέτοιο βιντεοπαιχνίδι που βασίζεται στην ιστορία που χρησιμοποιείται στα προγράμματα σπουδών σήμερα είναι το Attentat 1942, το οποίο απεικονίζει τη ζοφερή πραγματικότητα της ζωής υπό τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό το παιχνίδι απεικονίζει χαρακτήρες που ζουν στην Τσεχία εκείνα τα σκοτεινά χρόνια, με τους παίκτες να ζητούν από τους χαρακτήρες να πουν τι τους συνέβη κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Αυτός ο τύπος διαδραστικής αφήγησης δείχνει στους μαθητές πώς οι προσωπικές και συλλογικές ιστορίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε ιστορικής σύγκρουσης και πώς αντικατοπτρίζουν διαφορετικές πτυχές της πραγματικότητας.

Crusader Kings, Paradox Development Studio

Σε αυτό το περίπλοκο στρατηγικό παιχνίδι, οι παίκτες κυριαρχούν σε μια μεσαιωνική δυναστεία, επιλέγοντας από μια σειρά σεναρίων σχετικά με συμμαχίες και εξερευνώντας τα αποτελέσματα εάν η ιστορία είχε πάρει εναλλακτικές στροφές.

Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορούν να δουν πώς θα είχε εξελιχθεί η ιστορία εάν η μικροσκοπική Ουαλία είχε καταφέρει να ξεσηκωθεί και να καταλάβει την Αγγλία αντί για το αντίστροφο. Τέτοια πειράματα σκέψης είναι χρήσιμα για την κατανόηση της ιστορίας και για το πώς η σημερινή μας πραγματικότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που εύκολα θα μπορούσαν να ήταν εντελώς το αντίθετο.

Battlefield, EA DICE

Φέρνοντας στο επίκεντρο τις πραγματικότητες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για μια γενιά που είναι πλέον πολύ μακριά από αυτές, οι παίκτες μπορούν να εξερευνήσουν τα κατακλυσμικά τους γεγονότα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού Arditi του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλά άλλα τέτοια παιχνίδια επικεντρώνονται αποκλειστικά στις μεγάλες μάχες που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, οι Βρετανοί ή οι Σοβιετικοί. Αυτή η σειρά κάνει πιο εύκολα κατανοητή την αλυσίδα των γεγονότων εκείνης της εποχής, αρκετές δεκαετίες μετά την ολοκλήρωση της πτέρυγας.

Brothers in Arms

Αυτό το παιχνίδι, που επικεντρώνεται στις δεξιότητες σκοποβολής, μεταφέρεται σε υψηλότερο επίπεδο από τις ρεαλιστικές απεικονίσεις τόπων και γεγονότων, μπορεί επίσης να προσφέρει κινηματογραφικές απεικονίσεις ιστορικού δράματος. Οι τακτικές που επέλεξαν οι συμμετέχοντες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μονάδων πεζικού, διερευνώνται εδώ σε όλες τις πολλές πτυχές τους. Οι αναπαραστάσεις τους από τις μάχες του Πολέμου επιτρέπουν εντελώς καθηλωτικές εμπειρίες στην εξερεύνηση της στρατηγικής και των αποτελεσμάτων της σύγκρουσης.

Βιντεοπαιχνίδια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας τώρα μέρος των Προγραμμάτων Σπουδών των Κολλεγίων Βιντεοπαιχνίδια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας τώρα μέρος των Προγραμμάτων Σπουδών των Κολλεγίων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Μαΐου 10, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.