Δύο ακόμη γίγαντες ανακαλύφθηκαν στη Σαρδηνία

Μια εξαιρετική ανακάλυψη - δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Dario Franceschini - την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική δέσμευση του Υπουργείου σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, που δεν υπάρχει αντίστοιχος στη Μεσόγειο.

Δύο ακόμη γίγαντες βρέθηκαν στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο Mont’e Prama της Σαρδηνίας: και τα δύο νέα αγάλματα έχουν περιγραφεί ως «πυγμάχοι τύπου Cavalupo».

Η νεκρόπολη της Εποχής του Σιδήρου στο Mont'e Prama αποκάλυψε τους κορμούς δύο αγαλμάτων που απεικονίζουν πυγμάχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Οι γυμνοί κορμοί και άλλα θραύσματα έχουν αναγνωριστεί ως πυγμάχοι, λόγω μιας ασπίδας που τυλίγεται γύρω από το σώμα τους, η οποία είναι παρόμοια με άλλα δύο γλυπτά που ανακαλύφθηκαν λίγα μέτρα μακριά το 2014 και εκτίθενται τώρα στο τοπικό μουσείο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου.

Τμήματα από δύο κορμούς αγαλμάτων «πυγμάχων τύπου Cavalupo» στον αρχαιολογικό χώρο Mont'e Prama στο Cabras, στη δυτική Σαρδηνία, Ιταλία.


Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι εξέφρασε επίσης τον ενθουσιασμό του, υπενθυμίζοντας ότι η ανακάλυψη έγινε σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου μετά τη δημιουργία ιδρύματος για τον αρχαιολογικό χώρο. Στην διοίκηση του ιδρύματος περιλαμβάνεται το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, το δημοτικό συμβούλιο της Cambras και η περιφερειακή κυβέρνηση της Σαρδηνίας.

«Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη και θα ακολουθήσουν κι άλλες», σχολίασε σχετικά.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν στο νότιο τμήμα της εκτεταμένης νεκρόπολης -που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1974 από ντόπιους αγρότες- βρήκαν επίσης τη συνέχεια του ταφικού δρόμου του χώρου στον άξονα Βορρά-Νότου, κατά μήκος του οποίου έχουν βρεθεί τάφοι που χρονολογούνται μεταξύ του 950 π.Χ. έως το 730 π.Χ. περίπου.

Η τοποθεσία πιστεύεται ότι ήταν μέρος του πολιτισμού των Νουραγικών, που κυβέρνησε τη Σαρδηνία για αιώνες ξεκινώντας από την Εποχή του Χαλκού. Οι άνθρωποι έχτισαν αινιγματικούς λίθινους πύργους γνωστούς ως "nuraghe", οι οποίοι μπορεί εμφανίζονται συχνά στην ύπαιθρο της Σαρδηνίας και των οποίων ο αρχικός σκοπός λειτουργίας παραμένει ασαφής.

Ενώ μικρού και μεσαίου μεγέθους θραύσματα τεκμηριώνονται και ανακτώνται από το έδαφος, «τα δύο μεγάλα και βαριά τεμάχια κορμού θα χρειαστούν χρόνο για να απελευθερωθούν από το ίζημα που τους περιβάλλει και να προετοιμαστούν για μια ασφαλή ανάκτηση», δηλώνει η έφορος Νότιας Σαρδηνίας, Monica Stochino.

Αγάλματα «πυγμάχων τύπου Cavalupo»


Η προσεκτική εξέταση, ο καθαρισμός και η αφαίρεση των δύο μεγάλων κορμών – η οποία θα πάρει χρόνο λόγω της ιδιαίτερης ευθραυστότητας του ασβεστόλιθου από τον οποίο είναι σμιλεμένα – είναι βέβαιο ότι θα δώσει νέα στοιχεία μελέτης.

Χιλιάδες θραύσματα και μεγάλα κομμάτια από το Mont'e Prama που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έχουν μέχρι στιγμής συναρμολογηθεί σε περίπου δώδεκα αγάλματα, το καθένα με ύψος άνω των 2 μέτρων, που έχουν αναγνωριστεί ως πολεμιστές, τοξότες ή πυγμάχοι.

Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ακόμη τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν τα αγάλματα ή ποιον σκοπό εξυπηρετούσαν.

Περισσότερες πληροφορίες (στα ιταλικά) και εικόνες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: https://cultura.gov.it/igiganti

Πηγή: ArkeoNews, Ανασκαφή

Δύο ακόμη γίγαντες ανακαλύφθηκαν στη Σαρδηνία Δύο ακόμη γίγαντες ανακαλύφθηκαν στη Σαρδηνία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Μαΐου 09, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.