Κάλυμνος: Ο καλύτερος προορισμός αναρρίχησης βράχου στην Ελλάδα

Αναρρίχηση στην Κάλυμνο. Εικόνα: Wikimedia Commons/ CC BY-SA 2.5


Το Ελληνικό νησί της Κάλυμνου θεωρείται ένας από τους καλύτερους προορισμούς αναρρίχησης στον κόσμο. Δέχεται 10.000 ορειβάτες κάθε χρόνο που συνήθως περνούν περίπου μια εβδομάδα στο νησί.

Δεδομένου ότι η αναρρίχηση σε βράχο απολαμβάνετε καλύτερα τους πιο δροσερούς μήνες, αυτό σημαίνει επίσης ότι η Κάλυμνος είναι ένας δημοφιλής Ελληνικός προορισμός εκτός εποχής.

Η Κάλυμνος ως πρώτης τάξεως προορισμός αναρρίχησης

Η Κάλυμνος είναι ένας κορυφαίος προορισμός για τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης και τους φανατικούς της αναρρίχησης.

Το νησί φιλοξενεί περισσότερες από 3.500 διαδρομές αναρρίχησης που είναι προεξοπλισμένες με μόνιμα τρυπημένα μπουλόνια. Το μόνο που απαιτείται για να ξεκινήσετε την αναρρίχηση είναι παπούτσια βράχου, σχοινί και (ιμάντες με δύο καραμπίνερ για να στερεώσετε το σχοινί στα μπουλόνια).

Η Κάλυμνος προσφέρει επίσης τεράστιες εκτάσεις από ανεξερεύνητους ακόμη βράχους. Όπως συμφωνούν οι ειδικοί, παρόλο που δεν είναι ποτέ χωρίς κάποιο κίνδυνο - εξακολουθούν να συμβαίνουν ατυχήματα - είναι μια από τις ασφαλέστερες μορφές αναρρίχησης.

Σπήλαιο Σικάτης, Κάλυμνος. Εικόνα: alpguideCC BY-SA 2.0


Αυτοί είναι οι λόγοι που προσελκύουν μια μεγάλη ποικιλία ορειβατών στην Κάλυμνο, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την ηλικία και την ικανότητα.

Σημεία για οικογένειες και ορειβάτες όλων των ηλικιών

Η Κάλυμνος επιλέγεται συχνά από ορειβάτες όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, των οικογενειών και των μεγαλύτερων ορειβατών, καθώς υπάρχουν πολλές διαδρομές που είναι δύσκολες στο νησί.

Ένα από τα πιο διάσημα σημεία αναρρίχησης στα νησιά είναι η Grande Grotta — μια τεράστια σπηλιά σε σχήμα οροφής που καυχιέται για ένα δάσος από μεγάλους κρεμαστούς σταλακτίτες.

Το βράδυ, αφού περάσουν όλη την ημέρα εξερευνώντας τις σπηλιές του νησιού, οι ορειβάτες συνήθως συγκεντρώνονται στα μπαρ και τις ταβέρνες του Μασουρίου για να απολαύσουν μια χαλαρωτική στιγμή.

Εκτός από την αναρρίχηση, η Κάλυμνος φημίζεται και για το παρελθόν της που σχετίζεται με τη σπογγαλιεία, μια ακμάζουσα βιομηχανία που έκανε το νησί γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Αν και είναι μια αρχαία παράδοση, η πρακτική εξακολουθεί να αποτελεί ζωτικό μέρος της οικονομίας και της τοπικής ταυτότητας.

Μάλιστα, μετανάστες από την Κάλυμνο έχτισαν την πόλη Tarpon Springs, FL στις ΗΠΑ, όπου οι απόγονοί τους συνεχίζουν να βουτούν για πολύτιμα σφουγγάρια μέχρι σήμερα.

Πόθια, η κύρια πόλη της Καλύμνου

Η Πόθια, η κύρια πόλη του νησιού, είναι ένας λαβύρινθος από σπίτια με έντονα χρώματα και παραθαλάσσια σημεία, τα οποία είναι τέλεια μέρη για να χαλαρώσετε σε κάθε αναρρίχηση. Νοτιοδυτικά της Πόθιας, σε μικρή απόσταση, βρίσκονται τα Θέρμα, περιοχή με θερμές ιαματικές πηγές.

Αυτός ο διάσημος προορισμός αναρρίχησης βράχου δέχεται λάτρεις της περιπέτειας όλο το χρόνο, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ερωτευτεί το φυσικό τοπίο και επιμένουν να επιστρέψουν στο νησί.

Αυτό συνέβη και με ένα πολύ πρωτότυπο ζευγάρι ορειβατών από το Λουξεμβούργο που διοργάνωσε τον πιο extreme γάμο στο Ελληνικό νησί πριν από τρία χρόνια.

Ο Marc Morocutti και η οκτώ μηνών έγκυος Sandy Kirtz ορκίστηκαν την αιώνια αγάπη τους ενώ κρέμονταν από ένα από τα μοναδικά και εντυπωσιακά όμορφα σημεία αναρρίχησης που έχουν θέα στο κοντινό νησί της Τέλενδου.

Κάλυμνος: Ο καλύτερος προορισμός αναρρίχησης βράχου στην Ελλάδα Κάλυμνος: Ο καλύτερος προορισμός αναρρίχησης βράχου στην Ελλάδα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Μαΐου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.