Η Οδύσσεια των Ελληνικών Νησιών του Λόρενς Ντάρελ - Ένα ταξιδιωτικό αριστούργημα

Χαρακτηριστικός δρόμος στο νησί της Κύθνου. Εικόνα: Kathy S, CC BY 2.5 /Wikipedia Commons


Τα Ελληνικά Νησιά του Lawrence Durrell που γράφτηκε το 1978 παραμένει ένας από τους πιο συναρπαστικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς όλων των εποχών. Το βιβλίο του Ντάρελ είναι ένα θαυμάσιο σημείο εκκίνησης για να μάθετε για την Ελληνική ιστορία, τα μοναδικά νησιά της και τους υπέροχους ανθρώπους της.

Του Πάτρικ Γκάρνερ

Ο Λόρενς Ντάρελ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα και φιλέλληνας, ακολουθώντας τον Λόρδο Βύρωνα του 19ου αιώνα στη λογοτεχνική έμπνευση της Ελλάδας. Ήταν γνωστός για τα εξαιρετικά δημοφιλή μυθιστορήματά του όπως το Κουαρτέτο της Αλεξάνδρειας και για τα ταξιδιωτικά του συγγράμματα, τα οποία εστίαζαν στην Ελλάδα και τη Σικελία.

Το ταξιδιωτικό αριστούργημα του Ντάρελ, Τα Ελληνικά νησιά, γράφτηκε από τις άφθονες σημειώσεις του που κρατήθηκαν κατά τα χρόνια που ζούσε στην Κέρκυρα. Το βιβλίο, που είναι ακόμη υπό έκδοση, αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2002. Γραμμένο στη συνηθισμένη του ζεστή, σχεδόν ποιητική πεζογραφία, τα Ελληνικά νησιά περιγράφουν συγκεκριμένα 53 διαφορετικά νησιά.

Γεννημένος κοντά στο Θιβέτ το 1912 από Άγγλους γονείς, έφυγε από την Ινδία για την Αγγλία σε ηλικία 11 ετών και δεν προσαρμόστηκε ποτέ σωστά στο Λονδίνο. Αργότερα εξήγησε την αντίδρασή του, λέγοντας: «Η αγγλική ζωή είναι πραγματικά σαν μια αυτοψία. Είναι τόσο, τόσο θλιβερή». Μέσα σε 12 χρόνια κατέφυγε στην Ελλάδα, την οποία στη συνέχεια υιοθέτησε ως φυσική και πνευματική του κατοικία.

Η ζωή στην Ελλάδα ήταν μια αποκάλυψη, τα χρώματα ήταν αγνά, ο ουρανός ατελείωτος, το φαγητό απλό και οι άνθρωποι ανοιχτοί. Στο The Greek Islands γράφει ότι ήταν, «... ηλεκτρισμένος από το Ελληνικό φως, μεθυσμένος από τη λευκή χορευτική κατάδυση του ήλιου σε μια θάλασσα με γαλάζιο ουρανό να χύνεται πάνω της».

Εγκαταστάθηκε στο χωριό Καλάμι στο νησί της Κέρκυρας, στην Ελλάδα, το 1935. Ως νεαρός άνδρας —και έχοντας βρει ένα μικρό σπίτι με θέα στη θάλασσα που ονόμασε Λευκό Οίκο— ο Ντάρελ έπεισε τη μητέρα του, τα αδέρφια του και τη σύζυγό του, Νάνσυ Myers, για να τον βοηθήσουν για να ξεφύγει από τον αγγλικό χειμώνα.

Όπως τόσοι πολλοί ταξιδιώτες πριν από αυτόν, ένιωσε ότι είχε επιστρέψει στο σπίτι. Η ζωή στην Κέρκυρα ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα. Ταυτόχρονα, προσέγγισε άλλους διακεκριμένους συγγραφείς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ντάρελ έπεσε πάνω στον Τροπικό του Καρκίνου του Χένρι Μίλερ και έγραψε στον Μίλερ μια επιστολή θαυμαστών. Έτσι ξεκίνησε μια σαρανταπεντάχρονη φιλία βασισμένη στην αγάπη τους για τη λογοτεχνία και τις προσωπικές και καλλιτεχνικές τους αναποδιές. Ένας άλλος διαφωτιστής, ο διάσημος ποιητής TS Eliot στο Faber και ο Faber στο Λονδίνο έγινε φίλος και εκδότης του.

Ενώ βρισκόταν στην Κέρκυρα, αγόρασε ένα μικρό κότερο το οποίο ονόμασε Van Norden από έναν χαρακτήρα στο βιβλίο του Miller. Μαζί με τη σύζυγό του Νάνσυ έκαναν συχνά ταξίδια από την Κέρκυρα σε νησιά σε όλες τις Κυκλάδες και όχι μόνο. Αυτές οι περιπέτειες ενέπνευσαν αργότερα το βιβλίο του, Τα Ελληνικά νησιά, δίνοντας στις περιγραφές του μια ασυνήθιστη αυθεντικότητα.

Μετά από εναλλαγή για έξι χρόνια μεταξύ Κέρκυρας και Αθήνας, ο Ντάρελ εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1941, μέρες πριν από τον ναζιστικό στρατό εισβολής. Αυτός και η σύζυγός του εγκαταστάθηκαν αρχικά στο Κάιρο μαζί με την κόρη τους. Στο τέλος του πολέμου, «απελευθερωμένος από την αιγυπτιακή του φυλακή», ο Ντάρελ επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το ιστιοπλοϊκό ταξίδι σε 53 Ελληνικά νησιά

Η μορφή του ταξιδιωτικού του αριστουργήματος, Τα Ελληνικά Νησιά, φαντάζει σαν ένα μακρύ ιστιοπλοϊκό ταξίδι. Ξεκινάει τα ταξίδια εκεί που είχε ζήσει ο Ντάρελ στην Κέρκυρα. Στη συνέχεια για τα κοντινά νησιά του Ιονίου, όπως τους Παξούς, τους Αντίπαξους, τη Λευκάδα και το πρώην βασίλειο του Οδυσσέα, την Ιθάκη.

Από εκεί, διασχίζουμε προς το νότιο Αιγαίο, δένοντας σε λιμάνια της Κρήτης, των Κυθήρων και φυσικά της Σαντορίνης. Στη συνέχεια, περνάμε στις νότιες Σποράδες. Δέσαμε πρώτα στη Ρόδο, όπου κάποτε βρισκόταν ο Ντάρελ μετά τον πόλεμο. Αφού παραμείνουμε λίγο για να απολαύσουμε τις τοπικές απολαύσεις, διασχίζουμε τα καταγάλανα νερά προς Κάσο, Τήλο, Σύμη, Κω, Λέρο, Πάτμο, Ικαρία κ.α. Στη συνέχεια συνεχίζουμε βόρεια προς τα νησιά Σάμο και Χίο.

Από εκεί, ο Ντάρελ σηκώνει για άλλη μια φορά τα πανιά του και μας οδηγεί στο βόρειο Αιγαίο. Φτάνουμε και πεζοπορούμε μέσα από τη Λέσβο και τη Λήμνο, κυκλώνουμε την αρχαία Σαμοθράκη, τη Θάσο και τη Σκιάθο, περιηγώντας τελικά τη Σκύρο.

Και δύσκολα παραμελούμε τις Κυκλάδες. Με οδηγό τον Ντάρελ, γιορτάζουμε τα παλιά πεζοδρόμια του Διονύσου στη Νάξο, μετά επισκεπτόμαστε την Πάρο, σταματάμε στη λαμπερή Μύκονο (που δεν ήταν καθόλου αστραφτερή το 1976), μετά επισκεπτόμαστε τη ζοφερή Δήλο, την αδελφή της Ρήνεια, την Τήνο, την Άνδρο και τη Σύρο. Δεν έχουμε τελειώσει, καθώς ο Ντάρελ επιμένει ότι βλέπουμε την Κύθνο, την Κέα, τη Μήλο, την Ίο και μισή ντουζίνα άλλες παλιές ηφαιστειακές ανατολές που η καθεμία έχει σπίτια, παλιούς ναούς και γοητευτικά ερείπια κρυμμένα παντού.

Στο ταξίδι της επιστροφής κάνουμε κούνια στη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τον Πόρο, την Ύδρα και τις Σπέτσες. Στην πορεία, μάθαμε για την Ελληνική ιστορία, τα λουλούδια και τα πολυάριθμα φεστιβάλ μοναδικά για κάθε νησί. Το μόνο νησί που παραλείπει επίτηδες είναι η Κύπρος: τότε και τώρα, η ενθάρρυνση επισκέψεων σε ένα νησί που διαλύεται από την πολιτική είναι δύσκολο.

Τα Ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σήμερα ως οδηγός για περιηγήσεις στην Ελληνική Μεσόγειο. Από την αρχική του δημοσίευση πριν από 45 χρόνια, μερικά από τα νησιά έχουν χάσει λίγο από τη γραφικότητά τους. Αλλά πολλά όχι. Και το βιβλίο του Ντάρελ είναι ένα θαυμάσιο σημείο εκκίνησης για να μάθετε για την Ελληνική ιστορία, τα μοναδικά νησιά της και τους υπέροχους ανθρώπους της.

Ο Πάτρικ Γκάρνερ είναι ο συγγραφέας τριών μυθιστορημάτων για τους Έλληνες θεούς του σύγχρονου κόσμου. Είναι επίσης ο δημιουργός και ο αφηγητής του πρωτοποριακού podcast, Garner's Greek Mythology με ακροατές σε 134 χώρες.

Η Οδύσσεια των Ελληνικών Νησιών του Λόρενς Ντάρελ - Ένα ταξιδιωτικό αριστούργημα Η Οδύσσεια των Ελληνικών Νησιών του Λόρενς Ντάρελ - Ένα ταξιδιωτικό αριστούργημα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Μαΐου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.